Skräddarsydd Motoroptimering Bluff?

Motoroptimering - Chiptuning - Chiptrim - Chippa - Trimma - Uppgradera -Skräddarsytt


Många uttryck blir det men som i slutändan betyder samma sak..

Jag ser på många hemsidor, Blocket, facebook grupper och instagram där "trim företag" skriver följande:

Egenskrivna mjukvaror, skräddarsydda, "in house" ej köpta filer utomlands, allt gjort själv osv osv.

Dom slänger sig med klassiska uttryck som utvecklade av "oss" bla bla bla.
Sanningen är att 8 av 10 personer som erbjuder dessa tjänster inte har en aning om vad dom pratar om eller för den delen kapabla att ändra en byte i en mjukvara för dom vet inte hur man gör. Endå slår man sig på bröstet och säger att man gör egna mjukvaror "inhouse".

Jag har fått nog av att en del tycks vilja vilseleda kunder och sätta sig själv på en pedestal.

8 av 10 företag tillhör en "master" med sitt slave verktyg, dvs en person som hanterar filer och ser till att kunden får rätt mjukvara till sitt fordon. Har man ett eller flera master verktyg innebär det att man är fri att använda vilka filer som helst från vilken leverantör av filer som helst. Inget annat...det betyder inte att personen vet ett skit om hur man kalibrerar en programvara.

Så..

Företag X har master verktyg , dom skriver på sin snygga hemsida eller facebook grupp att dom gör sina filer "Inhouse", utvecklat av dom och deras kunniga team. Företag X har även förutom sina master verktyg en licens av WinOLS från evc.de (eller kanske en gammal kopia utan giltiga licenser) men låt säga att dom faktist köpt en riktig licens, då får man en snygg "banner" man kan sätta på hemsidan att man är licensierad användare av programmet WinOLS. Det betyder fortfarande inte att personen vet ett skit om hur man kalibrerar en programvara.

WinOLS snabbt förklarat är det vanligaste programmet inom branschen för eftermarknad där man jobbar med filerna.


Jag blir kontaktad då och då av personer som driver företag inom samma bransch, dom använder uttrycken "Damos" som är en definerad fil fordonstillverkaren/mjukvarutillverkaren använder sig av för att kategorisera alla mappar i en mjukvara, eller vi kan säga att det är mjukvarans innehållsförteckning helt enkelt. Det florerar mängder av Damosar på nätet som är tillgängliga för nedladdning och dessa brukar vara kul o samla på, men gemene man har inte aning om vad man gör med dom eller hur man kan använda en även om mjukvaran inte riktigt stämmer. Det tar många år att lära sig, och det låter klyshigt men man blir aldrig fullärd p.g.a den snabba utvecklingen av alla olika fordon och styrsystem från världens alla hörn.

Dit jag vill komma är att det är relativt lätt att bygga en fasad för dom okunniga, men för dom rutinerade blir det bara löjligt. Det är faktist lätträknat hur många riktiga mjukvaruutvecklare det finns (i Europa) och i Sverige går dom med enkelhet räkna på en hand.

När jag blir kontaktad av en sån här person eller företag så brukar jag ställa en rad frågor och ofta har personen inte en aning om vad dom ska svara eller vad jag pratar om eller hur han ska få fram informationen jag ber om. Det blir snabbt uppenbart att han är en "sån" som gärna vill verka kunnig utåt..

Jag kan inte heller allt, långt ifrån! Men jag kan navigera mig så pass bra att jag kan stå på egna ben utan att vara beroende av en annan person och behöver måla upp en snygg fasad. Kör jag fast ber jag en kollega eller god vän om hjälp. Vi kan inte alla utveckla och jobba på samma mjukvaror och mjukvaruversioner eller fordon. Vi i branschen använder oss av databaser, våra egna som faktist är utvecklade i ett testlabb / dyno men även av andra. Det kan vara så att en viss mjukvara från en viss fordonstillverkare är väldigt svår eller som precis kommit ut på marknaden och man inte har kött på benen, för det finns ingen damos/definitioner eller Funktionsrahmen som är "manualen". Men en knack på en kollegas axel kan öppna dörrar och vi får tillgång till en "exempelmjukvara" med definitioner som är testad av dom och levererar si eller så. Den kan vi möjligtvis använda så som den är eller använda som bas för vårat egna projekt. 

Så uttrycken "inhouse", vi gör allt medans du tittar på och egen utveckling är ofta ren o skär bullshit.

Om vi av en händelse tar ZIPtuning som ett exempel så finns vi på flera ställen i Europa, vi har f.n en huvudanläggning med en mycket avancerad Superflow AWD30 som kan mäta effekt upp till 2500hk och möjlighet att mäta över 100 kanaler data (om man nu har lite att göra) Detta måste vi ha, det går inte utveckla något annars. Vi är 4st mjukvaruutvecklare varav 2 är s.k "Master engineer" som har en solid bakgrund inom fordonsindustrin och många år som anställd inom OEM, som  Bosch,Bmw och Mercedes. Vi tar även in konsulter ibland som har sitt specialistområde och som lägger en stadig grund på något vi bygger vidare på. Våran nuvarande WinOLS licens köptes 2007 och vi går snart in på vårat 14:e år.

Vi har flera hundra återförsäljare världen över. (10+ aukt i Sverige, faktist fler än i Holland just nu)

ZIPtuning grundandes för den som undrar redan 2003.

Vi har ett samarbete över gränserna och vi har olika uppgifter i företaget.  Den enda "inhouse" utvecklingen vi har är i Holland där vi kan nörda ner oss och frossa i mätdata. Även om 2-3 personer bara är fysiskt på plats så skickas all data upp på vår gemensamma server/arbetsplats där vi som arbetar med mjukvarorna kan ta del av resultat, pågående utveckling och "bra-att-veta". När vi sedan applicerar detta på slutkunds bil kan vi verifiera och konstatera och peta till om så behövs. Det som funkar bra i Holland och Sverige kommer inte fungera jättebra i Sydafrika pga atmosfär/höjd/tryck.

Får vi 10st likadana fordon på en månad så kommer vi inte uppfinna hjulet 10ggr...vi kommer inte skräddarsy eller utveckla något unikt. Vi kommer använda en beprövad mjukvara som vi kanske har använt på flera hundra andra fordon med samma typ av motor och styrbox, för att vi vet att 9,5/10 alltid är nöjd! Det finns alltid något fall där det inte funkar optimalt och vi måste analysera och justera. Men vi "skräddarsyr" inte något unikt där heller.

Önskar kunden en anpassad (skräddarsydd) mjukvara där maximal prestanda på ett säkert sätt måste uppnås behöver vi fordonet flera dagar och kanske veckor för att exakt kalibrera och finjustera. Vi behöver analysera input/output och vi kommer säkert fråga en vän eller kollega om tips och råd. För ju mer snaran dras åt, desto närmare gränsen för fail kommer man...Detta skulle vi kanske gå med på att stämpla som "skräddarsydd"

Så du som kund kanske funderar en gång extra nu när du läser skräddarsytt och utvecklat inhouse (när företaget funnits sen nyss och personen ifråga är 22 år och tidigare jobbar som bartender och driver det tillsammans med Stefan som är deltidsbrandman men haft "eget" sen -72) 

För att summera denna humor och sanning lite då..

Vi tycker om konkurrens och vi har flera vänner som driver seriösa konkurerande företag inom samma bransch som vi hjälper och dom hjälper oss. Med det sagt, lyssna inte på vad "snacklaxen" säger på den hypade tuningfirman(han kan faktist vara en grym säljare) utan kolla upp företaget du har att göra med och vad som faktist finns under fötterna och om det finns någon sanning bakom den skräddarsydda inhouse utvecklingen. (det gäller såklart oss själva också....googla på)

Vill du fortfarande optimera ditt fordon, men nöjer dig med något beprövat och inte skräddarsytt får du gärna ringa oss på 070-7902629 (hk) eller direkt till någon återförsäljare via hemsidans kontaktformulär.

/ Team ZIPtuning
 

WinOLS med damos
WinOLS med damos
loading...

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln