ZIPTUNING GER "LILLA" 114I OANADE KRAFTER!

Med sitt relativt blyga utseende och moderata prestanda gör tyvärr inte nya 114i (102hk/180nm) mycket väsen av sig i standard utförande. En kund till Ziptuning blev snabbt medveten om detta och bestämde sig att lämna in bilen för en motoroptimering, vi följde med och bevittnade händelseförloppet. Efter en genomgång av bilen och kontroll av dom viktigaste parametrarna så var det dags att få smaka på lite magi. Teknikerna på Ziptuning kopplade upp sig med sin utrustning direkt mot styrboxen, bilen kommer nämligen skyddad från Bmw dvs det går inte att optimera programvaran över OBD (onboard diagnostic) uttaget som man normalt ofta gör. Det kräver sina kunskaper och att man har tungan rätt i mun, man vill inte misslyckas en sådan här gång.
Datorn och utrustningen står och blinkar och en rad olika "adresser" i styrboxen kalibreras i realtid, det tar ca 25min. Så, klart säger teknikern och tittar på oss med ett brett leende. Nu ska allt göras i omvänd ordning men teknikern poängterar att vi testar styrboxen först innan den återsluts med en svart gegga som håller fukt och väta borta. Sagt och gjort, bilen startar och allt ser ut att fungera som det ska. Efter en stunds återställande av div plastdetaljer och kåpor för att installera styrboxen är vi redo att få en åktur i den smidiga 1-serien. Det vi inte berättat tidigare är att den lille beskedliga Bmw´n med hjälp av Ziptuning får galna 222hk och 313nm i vridmoment i motorn, alltså en ökning med 120hk och 133nm. Så, hur känns det? Bilen är lika lugn och sansad som vanligt och inget speciellt märks när vi får åka med ut på vägen. Men så fort teknikern fäller gaspedalen märker vi den enorma skillnaden, herregud! Alltså 102hk original och nu 222hk, jag kan lova att det känns i magen och i benen. Den svarar helt annorlunda mellan växlarna och man kan verkligen känna laddtrycket byggas upp direkt. DCS lampan blinkar konstant (Dynamic stability controll) dvs antispin och teknikern lovar att kraften blir ännu påtagligare med den urkopplad. Men eftersom det är en kunds bil låter vi den vara inkopplad.

Summa sumarum, har du en Bmw 114i av modell F bör du genast vända dig till Ziptuning för en motoroptimering. Wow!

/ Janne.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln