Att tänka på när du bygger A-traktor!?

Vi får i snitt 7-8 samtal om dagen med frågor om vilken bil man ska bygga A-traktor på och om det fungerar eller ej!Detta tar mycket av vår tid vi behöver lägga på support och kunder hos oss. Så jag tänkte ta upp några viktiga saker att tänka på för att undvika lömska fallgropar.

Första steget är att kontakta Bilprovningen där du tänker registreringsbesiktiga och prata med besiktningsteknikern om han/hon har några speciella krav eller önskemål när du bygger din A-traktor. Det kan spara er båda tid och dig som bygger om pengar.

OM du bygger på en bil som är tvåhjulsdriven MÅSTE 60% av vikten vila på drivande hjul för att undvika en omfattande ombyggnation med barlastflak. Det finns ett undantag och det är om fordonets tjänstevikt överstiger 2000kg. Du måste även veta att axeln tål den vikt du vill lägga över den.  Bygger du på en fyrhjulsdriven bil behöver du inte bry dig om denna regel! Lyssna med din bilprovning om hur du ska väga fordonet för att få till viktfördelningen rätt.

Bygger du på en bil med manuell enkel växellåda kan det vara så att du MÅSTE spärra en eller fler växlar i växellådan för att hastigheten överstiger 30km/h på tomgången. 

Vi erbjuder här olika lösningar på hastighetsreglering, smidigast för dig som kund är vår programvara där vi begränsar hastigheten direkt i styrboxen på fordonet.  Vi erbjuder f.n ENDAST denna lösning till BOSCH och SIEMENS styrboxar. Vi föredrar att du lämnar fordonet hos oss men vi kan även ta emot styrboxen per post efter ö.k. 

Vi har även en modul som begränsar hastigheten via gaspedalen. Den fungerar till alla fordon med elektronisk gaspedal eller fordon med mekanisk gaspedal  (ej canbus system) För att installera denna modul kräver det att du har grundläggande elkunskaper. Det finns vissa saker du bör kontrollera innan du beställer enheten av oss! Mer om det kan du läsa här.

När du bygger galler eller skiljevägg i fordonet rekomenderar vi MAX avståndet 10 cm ifrån nackstödet i vanlig/normal sittposition. Mer utrymme är sällan OK och kan ge dig en ombesiktning. Samma gäller om det finns en baklucka som går att öppna! Det ska finnas max utrymme för att byta glödlampor men inte mer!

Vilken bil kan du bygga på? Den frågan är svår att svara på tyvärr, men kika på blocket vad som finns till salu så bör det ge dig en fingervisning om vad som är möjligt!

Lycka till med ditt bygge!

Här finns en länk till reglerna från Transportstyrelsen.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln