Vaddå skräddarsydd motoroptimering?

Winols editor Winols editor

Det pratas en hel del om skräddarsydd mjukvara och anpassad programvara för fordonet. Men vad är det för något? Erbjuder ZIP skräddarsydd programvara/optimering?

Ziptuning´s representanter får ibland höra att konkurenterna erbjuder skräddarsydd programvara till skillnad mot deras. Så jag tänkte jag skulle ta och skriva lite om dessa myter.
Jag skulle börja med att säga..kärt barn har många namn och okunskapen är stor, även bland dom mindre kunniga aktörerna på marknaden.
När ett fordon kommer in för optimering så börjar Ziptuning med att gå igenom diagnostiksystemet på fordonet för att se om det finns några kända fel. Därefter läser man ut originalfilen från fabriken ur styrboxen via OBD eller direkt på lös styrbox. Sedan skall man alltså göra ändringar i originalfilen för att fordonet skall kunna få sin ökade prestanda och förbättrad förbrukning m.m. Man kan inte göra det på så många sätt, har man aldrig gjort en specifik motortyp tidigare tar det såklart lång tid och man saknar troligen erfarenhet av just denna. Har man tidigare jobbat med motortypen har man data sparat och man kan enkelt se i procent hur stor ökning som är ok och driftsäkert.  Själva ändringarna för en erfaren tekniker tar ca 15-40min beroende på vilket styrsystem man jobbar i. Har man en beprövad programvara som man av många års erfarenhet vet är väl fungerande och säker använder man sig av dom parametrarna på originalfilen och sparar den som t.ex. en Steg 1 programvara och läser tillbaka i fordonets styrbox. Svårare än så är det inte och det vill "många" kalla för skräddarsydd programvara. För ZIP är det ett normalt förfarande. Det finns alltså ingen anledning att uppfinna hjulet en gång till när inställningarna/kalibreringen redan existerar.

En skräddarsydd mjukvara baseras på diagnostik, test i bromsbänk och utefter en specifik hårdvara.  Man kan även "skräddarsy" en steg 1 mjukvara men det tar lång tid, kräver en rullande landsväg och avancerad diagnostikutrustning för att skapa loggfiler som man sedan baserar sina nya ändringar i originalprogramvaran på. Detta kostar givetvis extra.
 
Tusen Bmw 520d från fabrik med sin standard mjukvara är 100% lik den andra och inte unik på¨något sätt. Däremot kan det finns andra versioner och uppdateringar som tagits fram för att lösa ett problem. Med en säkerhetsmarginal och god kunskap så skiljer det inte många procent vare sig i originalutförande eller i ett steg 1 optimerat fordon.

ZIP klarar av Steg 1-4 och kan specialanpassa programvaror utefter kundens speciella behov.

Ziptuning krånglar inte och är övertygad att merparten av dom seriösa aktörerna på marknaden arbetar på liknande sätt. Så när du väljer din leverantör av motoroptimering, återigen välj med omsorg och välj ett företag med gott rykte. En snabb sökning på Google ger dig som oftast den informationen du behöver.

Ha det gott därute!

/ Tomten Janne

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln