Portabel bromsbänk? Jo, det är möjligt!

Skeptismen är mötts förut, utförs det inte som man alltid gjort går det inte. Står man inte på en bromsbänk med rullar gills det inte. Jag börjar med att skriva i fet stil okunskap.

Hur fungerar en dyno igentligen? En utförlig beskrivning om Dynamometern hittar du på Wikipedia.

ZiPtuning har köpt in 2st portabla dyno´s till Sverige och jag har fått en genomgång hur dom fungerar.

Dynomet´s portabla dynamometer eller bromsbänk som det i folkmun kallas är en Inertia dyno (baserad på Newton´s andra lag F=Ma) och den använder en konstant vikt som referens. Detta är alltså fysikens lagar som bestämmer och vad du än applicerar den på så blir alltid resultatet detsamma om det ges samma förutsättningar. I Dynomet´s fall är motorn kraften dvs Force = F, fordonet är vikten =M och accelerationen =A. Vad man behöver veta från varje fordon vid varje testtillfälle är den totala vikten av fordonet och samtliga förare vid testtillfället, samt hjulets omkrets. Precis som på en stationär dynamometer/bromsbänk där programvaran vet rullens omkrets och dess vikt och kalkulerar hästkrafter och vridmoment beroende på hur snabbt rullen kan accelerera. Fördelen med en stationär bromsbänk är att en broms kan appliceras och rullen kan "låsas" på olika varvtal, något som är ovärderligt eller rättare sagt absolut nödvändigt vid utveckling av en programvara. Dynomet´s utrustning är avsedd för effektmätning vid t.ex motoroptimering, där man mäter fordonets original effekt och effekten efter optimering. Dynomet använder barometertryck och temperaturkompensering, så om samma vägsträcka används, samma fordonsvikt och hjuldiameter kommer resultatet bli mycket exakt. Precis som en stationär dynamometer, FAKTA

Vad är fördelen med Dynomet och att utföra effektmätningen på väg?

Kylning (en stationär dynamometer skulle kräva en ENORM fläkt för att simulera verkliga förhållanden likt den vi upplever på vägen)
Vägen är platt, däcket har maximalt grepp
Alla fordon kan effektmätas utan strul med hjulsensorer e.t.c.
Priset Dynomet´s portabla utrustning kostar en bråkdel av en en stationär
Utrymme Utrustningen får plats i en smidig väska och är portabel

Teknikerna på Ziptuning lovade att fota och filma när dom använder utrustningen i sitt dagliga arbete och skicka hit till bloggen för publicering!

// Janne

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln