Varför göra logfiler och analysera?

När det kommer till optimering så skriver Wikipedia "Att optimera innebär att finna den bästa, optimala lösningen på ett problem utifrån de förutsättningar som ges" Vid motoroptimering säger teknikerna på Ziptuning exakt samma sak. Vi tar en bra produkt och gör den bättre, optimal för ändamålet. När jag pratade med Paul från Holland som är delägare och expert inom ämnet berättade han att många "utvecklare" lägger liten eller ingen tid alls på analysen och att han tycker sig ha ett övertag inom just detta. Så vad gör man när man analyserar då? Det används på rätt många plan, dels vid utveckling av en ny programvara där styrsystemets struktur analyseras och bryts ner men även hårdvaran på fordonet som styrsystemet tar hand om. Vad begränsar först då? turboaggregatets storlek, spridarnas storlek eller kanske designen på motorns inre delar som kolvar eller svaga vevstakar. Allt måste analyseras och tas med i beräkningen. Sedan har vi analysen vid optimering som t.ex en steg 1 programvara där man med hjälp av loggning ser över en rad olika parametrar som styr motorn korrekt. Bränsleblandning s.k lamdavärde har stor betydelse, avgastemperaturen talar om hur motorn mår eller rättare sagt om den går för hett och riskerar skada turboladdare och katalysatorer. Hur mkt luft som går in i motorn (det är ju trots allt en stor luftpump) "ÄR" värden och "BÖR" värden så man ser att den gör vad systemet förväntar sig och vad man begär utav det. Varje parameter loggas och ställs mot varvtal, gasläge och last dvs hur motorn får jobba. Med hjälp av att bryta ner alla värden på det här viset får man en mycket bra översikt hur nära man ligger optimala förhållanden. Paul tillägger även att bara för att fordonet presterar bra på en dynamomter betyder det inte att den är snabb på vägen! Har man inte koll på temperatur korrigeringar och begränsningar tar systemet snabbt över och reglerar ned effekten, det gäller att hitta balansen, den optimala dvs.

Vi delar samma filosofi som Steve Dinan säger Paul, den ökände Bmw tunern från USA som vunnit tävlingar och levererat vassa Bmw´s sedan 70-talet. Se gärna filmklippet nedan, det är så mycket sanning bakom det han säger.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln